Blog

Kiedy i w jaki sposób siać kukurydzę?

Siew to zabieg determinujący uzyskanie wysokich plonów. Trzeba pamiętać, że zarówno wyrównanie, jak i szybkie wschody kukurydzy cukrowej, są warunkiem niezbędnym, który wymagany jest dla uzyskania optymalnych zbiorów zielonki i ziarna. Ponadto, dobry start całej uprawy jest gwarancją jej końcowej kondycji. W jaki sposób i kiedy należy siać kukurydzę? Zapraszamy do lektury.
0 Comments Read more...

Zboże bez glutenu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o kukurydzy

Kukurydza cukrowa zaliczana jest, zaraz obok pszenicy i ryżu, do najchętniej uprawianych roślin świata. Mało kto wie, że jeden jej kłos może ważyć nawet 40 dag. Obecnie kukurydzę spożywa się głównie pod postacią płatków czy kasz, a z nasion kukurydzy przygotowuje się popcorn. Ponadto jest ona bogata w witaminy, składniki mineralne oraz kwasy OMEGA-3. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kukurydzy? Zapraszamy do uważnej lektury naszego artykułu.
0 Comments Read more...

Prażone ziarna kukurydzy – zdrowe czy nie?

Kukurydza to cenne źródło błonnika, pierwiastków i witamin. A co z jej prażonymi ziarnami? Tymi samymi, które tak chętnie zjadamy w kinie lub na kanapie przed telewizorem? Wiele osób martwi się, że popcorn – bo o nim mowa – jest tłusty i kaloryczny, a przez to również niezdrowy. Na szczęście innego zdania są naukowcy. Co warto wiedzieć na temat prażonych ziaren kukurydzy? Zapraszamy do uważnej lektury naszego artykułu.
0 Comments Read more...
Showing 1 to 5 of 13 (1 Pages)