Blog

Zboże bez glutenu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o kukurydzy

Kukurydza cukrowa zaliczana jest, zaraz obok pszenicy i ryżu, do najchętniej uprawianych roślin świata. Mało kto wie, że jeden jej kłos może ważyć nawet 40 dag. Obecnie kukurydzę spożywa się głównie pod postacią płatków czy kasz, a z nasion kukurydzy przygotowuje się popcorn. Ponadto jest ona bogata w witaminy, składniki mineralne oraz kwasy OMEGA-3. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kukurydzy? Zapraszamy do uważnej lektury naszego artykułu.
0 Comments Read more...

Prażone ziarna kukurydzy – zdrowe czy nie?

Kukurydza to cenne źródło błonnika, pierwiastków i witamin. A co z jej prażonymi ziarnami? Tymi samymi, które tak chętnie zjadamy w kinie lub na kanapie przed telewizorem? Wiele osób martwi się, że popcorn – bo o nim mowa – jest tłusty i kaloryczny, a przez to również niezdrowy. Na szczęście innego zdania są naukowcy. Co warto wiedzieć na temat prażonych ziaren kukurydzy? Zapraszamy do uważnej lektury naszego artykułu.
0 Comments Read more...

Kiełki – kupować czy uprawiać samodzielnie?

Warto wiedzieć, że wszystkie, potrzebne do zdrowego życia i prawidłowego rozwoju składniki, można przyswajać na wiele różnych sposobów. Wbrew powszechnie panującej opinii najmniej skuteczna jest jednak suplementacja sztucznie wytworzonymi substancjami, głównie dlatego, że są one trudno przyswajalne przez ludzki organizm. Najlepszym rozwiązaniem jest więc regularne spożywanie warzyw, owoców i… kiełków! To właśnie na tych ostatnich skupimy się w dz
0 Comments Read more...
Showing 1 to 5 of 12 (1 Pages)