SERIE NASION>KWIATY JADALNE>2G - DYNIA ZWYCZAJNA PATISON TOSCANA - KWIATY JADALNE

Nowy

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Dynia zwyczajna Patison TOSCANA - KWIATY JADALNE Zobacz większe

2,20 zł

Nazwa łacińska: Cucurbita pepo

Odmiana średnio wczesna.Rośliny krzaczaste.Owoce talerzowate, o białym miąższu, którego walory smakowe przewyższają miąższ kabaczka czy cukinii (ma posmak świeżych grzybów i ogórków). Przyrządza się je na wszystkie sposoby, jednak najsmaczniejsze są marynowane i kiszone.


Więcej szczegółów

Dostępne opcje

Siew: IV-VI

Sadzenie: V

Zbiór: VI-IX

Rozstaw: 70 cm x 70 cm



PIZZA Z KWIATAMI PATISONA 

Ciasto:

250g mąki pszennej
130ml wody mineralnej
4g suchych drożdży
łyżka oliwy, szczypta soli, łyżeczka cukru

Sos i pozostałe składniki:

puszka pomidorów (400g)
1/3 pęczka świeżej mięty (lub 1/2 pęczka bazylii)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, trochę mielonej ostrej papryki
8 kwiatów patisona 
4szt. małych patisonów
1 kula mozzarelli (125g)

Przygotowanie: 

Ciasto
Ciepłą wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Następnie wlać ją do miski z mąką, dodać sól, oliwę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Sos
Podsmażyć posiekany czosnek i dodać pomidory z puszki wraz z sokiem.
Podgrzewać je do momentu, aż zaczną się gotować. Dodać miętę, sól, pieprz i paprykę. 
Gotować na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką. 
Następnie nastawić piekarnik na 250 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części, każą z nich rozwałkować na cienki placek.
Placki przełożyć do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.
Następnie usunąć pręciki z kwiatów patisona oraz pokroić w cienkie plasterki oderwane
od kwiatów małe patisony.
Każdy placek posmarować połową sosu i ułożyć na nim po cztery kwiaty, a pomiędzy kwiatami 
rozsypać plasterki patisona. Na wierzchu rozłożyć kawałki mozzarelli.
Całośc skropić oliwą i posypać pieprzem.
Wstawić pizzę do piekarnika na ok. 8-10 minut. 
Najlepiej włączyć górną grzałkę, a następnie włączyć dolną na ostatnie 4 minuty pieczenia. 



Smacznego!

Okres wegetacji: Średnio wczesny
Kategoria: Patison

Produkty powiązane