SERIE NASION>KWIATY JADALNE>1G - AKSAMITKA ROZPIERZCHŁA NISKA PEŁNA BOLERO - KWIATY JADALNE

Nowy

Stan: 29 Przedmioty

Aksamitka rozpierzchła niska pełna BOLERO - KWIATY JADALNE Zobacz większe

1,50 zł

Nazwa łacińska: Tagetes patula nana fl.pl

Aksamitka rozpierzchła niska pełna BOLERO miodowo-mahoniowa

Roślina jednoroczna polecana na rabaty, obwódki i do pojemników.

Więcej szczegółów

Dostępne opcje


Siew pod osłony: II - III

Siew do gruntu: IV - V

Rozsada: V

Rozstawa: 25 - 30 x 40 cm

Kwitnienie: VI - X

Wysokość: 15 - 35 cm

Ilość nasion w 1g: 400 - 450 nasion



SMAŻONE GŁÓWKI AKSAMITEK W TEMPURZE 

Składniki:

kilka główek aksamitek
filiżanka mąki pszennej i mąki kukurydzianej
dwie filiżanki wody gazowanej
sól

Przygotowanie: 

Do miski dodać mąkę, wodę gazowaną i trochę soli, a następnie zmiksować wszystko na gładką masę.
Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno dokładnie oblepiać kwiaty, ale zarazem swobodnie spływać.
Na patelnię wlewamy olej. Powinno go być na tyle, żeby główki były całkowicie zanurzone.
Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Usmażone porcje kładziemy na papierowym ręczniku. 
Po smażeniu najlepiej odciąć dna kwiatowe, które są niezmiernie gorzkie.
Kwiaty aksamitek nie nadają się na samodzielne danie ze względu na bardzo intensywny smak 
przypominający grejpfrutową skórkę (najlepiej nadają się do kurczaków, ziemniaków, ryżu, sosu serowego, pieczeni wołowej).



Smacznego!

Stanowisko: słoneczne / półcień
Wysokość: niskie / średnie
Przeznaczenie: doniczki i skrzynki / rabaty
Barwa kwiatów (odcienie): mahoniowa

Produkty powiązane